after effects notlar

AFTER EFFECTS NOTLAR

after effects standartları
Çözünürlük:
PAL: 720x576
PAL PLUS: 1024x576

HDTV 720P: 1280X720 PX
HDTV108i: 1920X1080

paneller: windows menüsünün altında

import: edit/preferences/import ..sequence footage “25” olacak
play etmek için videoyu: klavyeden “0”

sequence import : videonun tamamını değil sadece bir sekansını almak.
bir tek sekan almak yeterli videoyu import etmek için. aynı videoya ait tüm sekanslar aynı klasörde olmalı.

sequence export: video halinde değil de sekans sekans export etmek. bu, sonrasında daha rahat edit edebilmeyi sağlıyor. hangi sekansı/sekansları edit edeceksem onu çağıyorum importla

not: after effects içindeyken çalıştığımız videoya  altla birlike 2 kez tıklarsak, o video default playerda oynamaya başlar( windows media player, qom player gibi)

composition: composition yaratmak için composition menüsünü aç. New Composition Control+N
composition settings: Control+ K. Çalışırken ayarları güncellemenin yolu bu kısayoldan geçer. timeline ayarlarını yapabilirsin HDTV 1080 SEÇEBİLİRSİN örneğin.
start frame “1” yap yeni bir kompozisyon oluşturduğunda.

her layerin kendi çalışma alanı var. compozisyon,color v.s gibi. Layera iki kere tıklarsam o layera ait sekme açılıyor. sadece o layerla çalışabiliyorum sahnede.

timeline: bir layerin timelinedaki alanını tutarak taşıyabiliriz.3 layerim varsa music,color,blabla bunları tutarak taşıyabilirim birbirlerinin neresine gelmelerini istersem. . eğer timelinei dikey kesen kırmızı imlece yapıştırmak istersem layerı shiftle birlikte tutarak taşımalııyım.



SAHNE
siyah alanlar alfalı alanları beyaz alanlar dolu alanları gösterir.

RENDER ederken

render hızını artırmak çin timelineda bulunan panelden “full,half, quarter” diyebilirim.
region of interest timeline panelinde bulunan bu ikona tıklayıp oluşan selection toolla sahneden istediğim alanı seçip o alanı render edebilirim

LAYER
solo: bu ikon çalıştığım layeri görünür diğer layerları gizli hale getirir.
topple moods: layerdaki panel moodunu değiştirir.
shy: bu çalıştığım layeri gizler. layerlar arasından kaybolur  ama sahnede olmaya devam eder.
shy ikonunu kullanıcaksam bir üst paneldeki shy şalterini de açmam gerekir. bunlar birlikte çalışır.

TEXT: yazdığım textin kaliteli görünmesini istiyorsam shyin 2 yanındaki “quality” ikonuna tıklamam gerekir.(diyagonal çubuk şeklindeki ikon)

KISAYOLLAR

Timeline:
time navigator barı yönetmek için B&N kullanıyorum.  Time Navigator barın başlamasını istediğim yerde B'ye bitmesini istediğim yerde N ye tıklıyorum.


timeline da ilerleme:
frame frame ilerlemek için. sağ sol yön tuşlarını kullanabilirim.
10 frame 10 frame ilerlemek için control+shiftle birlikte yön tuşlarını kullanıyorum.

timeline de istediğim bir frame e gitmek için
alt+shift+j  kısayolunu kullanıyorum
alt+shift+j= 500 yazarsam 500.frame giderim

Home&End = home tuşu timeline da başlangıca end tuşu sona gider.

Klavyenin dilini değiştirme alt+shift (klavyenin solundaki alt)
I&O = zaman imleci, layerin timelineda kapladığı alanın başına ve sonuna gider.
Ğ&Ü  zaman imleci durur, timeline alanı imlecin durduğu yerin başına ya da sonuna gider.
alt+ü timeline'ı keser (sağdan). kesmek istediğim layer seçili olmalı


17 mart 2012
Proje management
file/collect file after calisma dosyasındaki gorselleri biraaraya toplar. calisma dosyasının yanına. tasırken klasrou alıp gidebilirim.

Solid yaratma: control y: solid yaratır (solid dediğin bildiğin shape)
control+shift+ y : yaratılan solidin ayarlarına yeniden giriş
PARENT
birbiriyle birlikte anime olacak objeleri birbirine bağlamak için kullanılan yöntem.

not: split layer. control+shift+D bir layerı timeline da istediğim yerden böler. kestiği kısmı altta bir layer yaratıp oraya koyar.


MASKELER

import ettiğim resmin üstüne, aynı layerdayken pathle veya diğer shape araçlarıyla bir şekil çizersem, shape toollarla çizdiğim kadarını resimden kesiyor,  resmi böylece maskelemiş oluyorum. orjinal resmi duplicate edip alt layerde tutup. masklı olan layerı üste alıp, blending modelar verebilirim. multiple screen gibi. “mask” özelliği jpg layerinin altına bir çekmece olrak yerleşiyor ve bu  “mask” ın çeşitli özellikleri mevcut. opacity, feather gibi.

örnek çalışma
videodaki arabayı maskeleme (rengini değiştirmek için)

video uzunsa, arabanın göründüğü bölümü almak için. “B&N” kısayolunu kullanıyorum. arabanın sahneye girdiği yerde B ye çıktığı yerde N ye basıyorum, videom bu şekilde kesilmiş oluyor. “timeline ruler”a ise sag tıklayıp “trim” diyorum.
Arabanın sahnede tam olarak göründüğü bir karede pathle arabanın tamamını çiziyorum. sonra ilk karede pathi ilk kareye göre edit ediyorum. aradaki karelerde de aynı şekilde editliyorum. her karede değil. arabanın path çiziminden çıktığı karelerde yapıyorum. böylece araba gittikçe pathde onunla hareket ediyor. artık böylece, videoda pathin olduğu bölgelere müdahale edebilirim oluyorum.
nasıl ?
şöyle: maskeleme işi bittikten sonra, araba videolu layerımı duplicate ediyorum. iki layerda da maske var şu anda, bana sadece üstteki layerdaki maske lazım. o yüzden alttaki layerdakini siliyorum. artık üstteki layera effect verebilrim. arabanın rengini değiştirmek istiyorum, üstteki layera sağ tıklıyorum effects/ color correction/hue saturation diyorum istediğim rengi veriyorum ve maskesine “add” diyorum

EASE
kısayolu: F9
keyframe e F9 verirsek ease olur
keyframe modeları
controlle birlikte keyframein ustune tıklarsak, kframe  yuvarlak olur: gelen hızın degismemesini sağlar. daha açık bi tanımı olmalı
kframe e sag tıklayıp toggle dersek kframe başka bi hal alır. bu halleri tek tek incele ne işe yarıyomuş.


mesh wrap:  buruşuk kağıt efekti verebilrim bunla. buruşuk kağıdın açılması animasyonunda kullanabilirim. effects/distort/mesh wrap

luma key: effects/luma key

BLENDING MODE
bu modelar arasında hızlıca geçiş yapabilirim. shift+sag sol oklarla ya da artık eksi tuslarıyla. alfa kanallı olarak kullanılırsa hepsi alttaki layeri etkiler.

texte doku vermek: buz dokusu vermek istiyoruz diyelim ki üst layera text olsun. alttaki layera buz dokusunu koy. doku layerına “alpha matte” özelliği verirsen. text dokuyu alır. texte alpha matte özelliği vermek için. toogle switchi aç. text layer yazısının yanındaki açılır menülerin ortadakisinde “alpha matte özelliği var” toogle switch modelar arasında geçiş yapmanın kısa yolu F4

effects/stylize/repeteal
texte verdiğim doku kısa geldiyse uzatır, dokuyu repeat eder yani.


ADJUSTMENT LAYER
timeline paneline sağ tıkla new/ adjustment layer
template effects yaratmak için kullanabilirim. tek başına hiçbir anlamı yoktur alttaki layerla birlikte çalışır. bildiğin boş layer. adjustment layeri color correction yaparken kullanabilirim. correction ozelliklerini bu layera veririm altında duran görseli ya da videoyu boylece etkileyebilirim


COLOR CORRECTION

videodaki ya da diğer görsel ögelerdeki renkleri düzenleemek için kullanılıyor. layera sag tıkla
effects/color correction/color balans
effects/blur&sharpen/ blur çeşitleri
effects/noise&grain/remove grain

bunları direk görselin kendi layerına uygulayabildiğim gibi adjustment layera da uygulayabilrim. adjustment layer dediğimiz şey boş bir layer. solid olabiilr mesela. sahne buyuklugunda çizilmiş bir shape olur ornegin. ona veririm efectleri, onu hangi layerın ustune getirirsem o layerı etkiler


FLORAL GROWTH / BİR ÇEŞİT MASK

daha çok yazı animasyonlarında kullanabilirim. herhangi bir çizim al. text de olabilir. sonra pathle üstünden çiz. strokeun kalınlıgını yazıya gore ayarla. yazıyı altta gizlesin o stroke. sonra o layera sağ tıklayıp effects/ generate/stroke de. artık o yazı maskelenmiş oldu. strokeun ayarlarından animasyonu yapabilrsin. örn: end:100 degerini 0 a çek falan.


WRITE ON
çok faydalı bi arkadaş. çizdiğim bir pathi anime etmemi sağlıyor.

once bir jpg alıyorum tribal desenli jpg olsun. ben bunun tribal desenlerini pathle çizip, anime etmek istiyorum. sahneye bu pathleri çiziyorum. nerden başlayıp nerde bitmesini istiyorsam o şekilde. sonra layera sağ tıklayıp effects/generate/ write on diyorum. böylece effecti vermiş oluyorum. jpg layerimda “effects” diye bir alt çekmece oluşuyor. ama çalışması için yapmam gereken birkaç şey var. çizdiğim pathler de bu jpg layerimda masklar oluşturuyor (mask diye bir çekmece) write on animasyonunu yapabilmem için, jpg layer/ masks/ mask1/”mask path” kopyalıyorum. bildigim control+c sonra bunu effects/write on/”brush position” a yapıştırıyorum.
control+v. boylece animasyon olusuyo. write on efektinin ayarlarından animasyona mudahale edebilirm. brush sizeyla oynayabilirim. en guzel ozelligi 1 framede brush size 20 10 frame de 5 30 frame de 2 olsun diyebilirim. ona gore inceli kalınlı anime eder.

write onda onemli bir parametre var ki o da “brush time properties” : size olmalı. akışkan bir stroke istiyorsak


crop composition: açtığım kompozisyonun boyutunu sonradan değiştirmek istersem. sahnenin altında timelinenın ustunde bulunan bardan “region of interest”i seçip sahnedeki kompozisyondan almak istediğim yeri seçiyorum. (bu bir tür “selection tool”) sonra composition menusune gidip /crop comp to region of interest diyorum. compositionum seçtiğim alana göre yeniden boyutlanıyor.

TIME menüsü önemli layer / time aynı zamanda layera sağ tıklarsam “time” açılır menüsü orda da var.import edilen videoları zaman bazlı edit edebilme imkanı verir.

time/enable time remapping. layera sag tıklayarak ulaşabilirsin
import edilen videonun zaman sınırını kaldırır.normalde import ettiğim videonun uzunluğu bellidir. ama bu komut o videonun başına ve sonuna keyframe koyar ve ben videoya yeni kframeler de ekleyerek, onu timeline da uzatabilir kısaltabilirim. iki kframe koyup aralarına bosluk vererek yavaslatabilirim. video bittiği halde onu timelineda devam ettirebilirim.  onu timeline da daha da uzun görmek istersem. bittiği halde timelineda görünmeye devam etsin istersem.

time/ time reverse layer. layera sag tıklayarak ulaşabilirsin
videoyu sondan başa geri oynatmayı sağlar.time srtetche e değer vererek de geri doğru oynatabilirim videoyu. orneğin time stretch: 100 ise “-100” değer veririm.

time/ time stretch layera sag tıklayarak ulaşabilirsin
time stretch, videoyu ağır çekimleştirmek istersem kullanabilceğim bir arkadaş.
time stretch: 100 ken 200 verirsem yavaşlar 500 verirsem daha da yavaslar. deger yukseldikçe yavajjliyor.

FRAME BLEND

timeline da
layer name (source name)in yanındaki ikonlardan 5.si . film şeridine benzeyen icon.
kareleri birbirinin içine opacity animasyonuyla geçiriyor. bunun için bir de plug-in var. “twixtore” mış ismi
örn: 25 kare filmi 2 katına çıkarıp frame blend veriyorum

0 yorum:

Yorum Gönder